Fiscaliteit

Zijn de fiscale voordelen van groene energie je nog te weinig bekend? Daar brengen we graag verandering in. We sommen de tegemoetkomingen op die je van de overheid krijgt voor laadpalen, zonnepanelen en thuisbatterijen.

StreepRechts
Zonnepanelen

Laadpalen

De overheid bouwt stelselmatig de belastingvermindering voor de installatie van een particuliere laadpaal af. Investeer je vóór 31 december 2023 in een eigen laadpaal, dan bedraagt de belastingvermindering 30%. Gebeurt diezelfde investering tussen 1 januari 2024 en 31 augustus 2024, dan heb je recht op een vermindering van 15%. De totale belastingvermindering is steeds beperkt tot een factuurbedrag van € 1.500 per laadpaal.
Kies je voor een bidirectioneel laadstation, wordt de belastingvermindering op een bedrag tot € 8.000 berekend. Met een bidirectionele laadpaal kan je niet enkel je auto opladen, maar de energie uit je laadstation ook gebruiken voor thuisgebruik. Het aanbod bidirectionele laadpalen is momenteel nog erg beperkt.

Bedrijven die investeren in een laadpaal genieten tot en met 31 augustus 2024 een fiscale aftrek van 150%. De laadpaal moet wel steeds toegankelijk zijn voor derden.

De fiscale voordelen van groene energie blijven dus aantrekkelijk.

Stekkers

Zonnepanelen

De premie van Fluvius voor de plaatsing van particuliere zonnepanelen is teruggevallen tot maximaal € 750,00 per installatie. Bovendien gebeurt de plaatsing van zonnepanelen bij particuliere gebruikers tot en met 31 december 2023 tegen een verminderd btw-tarief, namelijk 6% i.p.v. 21%.

Zelfstandigen of vennootschappen kunnen profiteren van de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. Ze kunnen eenmalig 8% van de belastbare winst aftrekken en 13,5% indien ze in aanmerking komen voor de verhoogde investeringsaftrek. Deze maatregel geldt uitsluitend voor zonnepanelen die enkel voor beroepsdoeleinden gebruikt worden. Gebeurt dat slechts gedeeltelijk, contacteer dan je boekhouder.

Met andere woorden, de investeringskost van zonnepanelen weegt niet op tegen de fiscale voordelen van groene energie.
Op deze pagina vind je een handig overzicht van alle mogelijke premies.
Wil je weten of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen? Hier vind je alle info.

Stekkers

Thuisbatterij

Thuisbatterijen geplaatst na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor een premie. Dat weegt echter niet op tegen de talrijke voordelen van een thuisbatterij.

Meer info over de oplossingen van Energy Efficiency?

Wil jij meer informatie over één van onze groene energie oplossingen? Waaraan twijfel je nog? Vraag ons vandaag nog om een vrijblijvende offerte.

Danny Bael

Na de aankoop van een EV had ik bij Energy Efficiency geïnformeerd voor de installatie van een laadbox. Heel snel kreeg ik een duidelijk geïnformeerde offerte. De installatie verliep snel en werking werd klaar uitgelegd. De communicatie en afspraken met de keurder werd eveneens door Energy Efficiency verzorgd. Vriendelijke, behulpzame en professionele man die ‘Gino’ van Energy Efficiency. Een echte aanrader!

Bart Van den Berghe

Gino heeft bij ons thuis 17 zonnepanelen en een batterij van 30 kWh geplaatst voor het laden van mijn auto. Hoewel het plaatsen van een batterij van deze omvang toch niet evident was, hebben Gino en zijn team alles uit de kast gehaald om dit tot een perfect einde te brengen.
Ik kan hem en zijn team niet genoeg aanbevelen als je een correcte service en plaatsing zoekt. Echt niet nodig om nog verder te zoeken. En twijfelende klanten mogen altijd bij mij komen kijken naar zijn uitmuntend werk!

Astrid Vereecken

Een hele fijne samenwerking met Gino en zijn team! Duidelijke uitleg, steeds bereikbaar voor vragen en top prijs-kwaliteit! Ik heb Gino dan ook al aan enkele vrienden aangeraden.

Anja Buysse

Ik deed beroep op Gino voor het plaatsen van een Easee laadpaal inclusief equalizer. Het hele proces van offerte tot en met de plaatsing verliep heel correct en professioneel. Ook de nazorg bij ingebruikname was top! Ik kan de samenwerking enkel warm aanbevelen.

Energy Efficiency

Albrechtlaan 4
9300 Aalst

Tel: +32 (0)478 96 66 31
E-mail: info@energy-efficiency.be
BTW-nr.: BE 0647.757.486

Over ons

Energy Efficiency is een jonge speler in de markt van herbruikbare energie. Vanuit het kantoor in Aalst plaatsen we laadpalen, zonnepanelen en thuisbatterijen bij particulieren en bedrijven in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en het zuiden van Antwerpen.

Volg ons